Sezuan - odhalená kukačka

Sezuan, hvězda letošního dánského körungu, se postaral o velké pozdvižení. Hřebec patřící Andreasi Helgstrandovi a manželskému páru Kohl není synem Blue Horse Romanova (Rohdiamant - Grundstein II - Akzent II), ale jeho stájového kolegy Blue Horse Zacka (Rousseau - Jazz - Belisar). Majitelé byli dle svých slov takovým výsledkem šokováni, ale odhalení skutečného otce je rozhodně nezklamalo.
A jaký je tedy správný Sezuanův původ? Otcem je již zmíněný Blue Horse Zack a matkou klisna Don Romina po Blue Hors Don Schufro - Lionell. Hřebec výborně absolvoval 10denní test, kde obdržel nejvyšší známky za jezditelnost. Určitě se vyplatí tuto mladou naději sledovat, v současné době se připravuje na sportovní kariéru ve stáji Andrease Helgstranda.
Mimochodem, Blue Horse Zack je otcem tří z celkem čtyř prémiovaných hřebců dánského körungu, včetně hřebce Zonik, který je taktéž u A. Helgstranda. Tomu se říká tah na branku :-)

Update: Jak k tomu došlo?
Na webu Eurodressage.com se objevilo vysvětlení celé situace. Sezuanova matka, klisna Don Romina, byla v červnu roku 2008 dvakrát inseminována právě Blue Horse Romanovem. Klisna ovšem nezabřezla, proto se Helgstrand rozhodl změnit hřebce a volba padla na Blue Horse Zacka. Klisna úspěšně zabřezla, ovšem připouštěcí list neobsahoval aktuální informace a byl na něm stále uveden Blue Horse Romanov. Dánský národní úřad pro koně (Danish National Office for Horses) vždy zasílá potvrzení o přijetí dokumentů, ovšem toto potvrzení nebylo dle všeho kontrolováno a chyba tudíž nebyla odhalena. Zajímavé ovšem je i to, že sám Helgstrand na svých webových stránkách uváděl, že Sezuan je synem Blue Horse Romanova, přestože si musel být vědom toho, že klisna zabřezla až právě po Blue Horse Zackovi. Na vše se přišlo díky povinným DNA testům nově licencovaných dánských hřebců.
Změna otce sice hřebci nijak neublížila, neboť jak Blue Horse Zack, tak i Blue Horse Romanov jsou kvalitními hřebci, kdo se ovšem může obávat nechtěného "inbreedingu" jsou majitelé klisen právě po Blue Horse Zack, kteří Sezuanem své klisny připustili.

Sezuan
Blue Horse Zack
Blue Horse Romanov

Komentáře

  1. Ahoj,

    rada bych se dozvedela trochu vice jak se to stalo. "Odhalena kukacka", ale nepises vice o tom, jak to zjistili a jak k tomu vubec vlastne doslo?

    Velmi dekuji :)

    Eva Holubcova (www.tbdiamond.cz)

    OdpovědětVymazat
  2. Evi omlouvám se, nějak jsem nestihla nové informace dodat, ale už tu jsou.

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuji za aktualizaci.

    Je to pěkná ostuda chovatele a je otázkou, jestli má čisté svědomí. A když se tohle může dít v dnešní době plné DNA kontrol, tak se obávám kolik původů je vůbec takto "vyčachrovaných":)

    Je mi líto chovatelů, co budou mít koně z úzkého inbreedingu a podle mě by snad měli žádat odškodnění, nebo aspoň navrácení připouštěcího poplatku...

    Eva Holubcova (www.tbdiamond.cz)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky